Кулінарні рецепти з використанням квітів

Здавалося б, квітами можна лише милуватися, отримуючи естетичну насолоду, а також вдихати їх чарівний аромат. Однак виявляється, що квіти навіть можна вживати в їжу, готуючи з ними смачні та корисні страви. Квіткова кулінарія зародилася давно. Ще в Стародавній Греції, Стародавньому Китаї, Стародавньому Римі в їжу додавали пелюстки квітів. Та й сьогодні квіти або окремі їх частини використовуються як спеції, що додають до страв, що готуються, особливий смак і аромат, або навіть як повноцінні інгредієнти.

Відкриваються ресторани, що спеціалізуються на «квітковій» кухні, випускаються відповідні збірники рецептів, і все більше шанувальників подібної кулінарії перебуває з кожним роком. Пелюстки квітів використовуються в якості прикраси готового блюда, але в деяких випадках вони можуть і обжарюватися в клярі або ж служити основою для приготування каші. Їх також подають як гарнір до м'яса або ж риби, додають в різні салати, готують десерти: варення, джеми і морозиво.

Природно, не будь-які квіти придатні в їжу, адже багато з них досить отруйні. Зокрема такими є наперстянки, конвалії, петунії, анемони, жовтець і багато інших рослин. Тому в даному випадку доцільно не намагатися винаходити фантазійні блюда, а використовувати відомі і перевірені часом рецепти. А найбільш оптимальним варіантом взагалі є відвідування спеціальних курсів, присвячених квітковій кулінарії. Що стосується навіть їстівних сортів рослин, то краще вирощувати їх самостійно, щоб мати впевненість в умовах їх утримання і зберігання, а не набувати квіти для вживання в їжу в магазинах і на ринках. 

Бутерброди, салати і навіть десерт... 

У самий звичайний бутерброд з маслом і сиром, можна додати трохи тертого курячого яйця, а також пелюстки братків, примули, медунки, рожевої маргаритки. Чи не викличе труднощів також і приготування салатів з квітами. Так, в будь-який овочевий салат можна додати трохи пелюсток і листя медунки, що не тільки зробить смак страви оригінальним і яскравим, але і додасть йому користі, сприяючи зміцненню імунітету і позитивно впливаючи на систему кровотворення.

Дещо складніші в приготуванні зацукровані пелюстки троянд. Зате саме цей десерт зможе стати коронним у будь-якої господині, будучи справжньою прикрасою святкового столу. Отже, для приготування цієї страви знадобляться самі пелюстки, цукор і білки курячих яєць. Білки збиваються міксером і потім цією масою за допомогою невеликого пензлика змащуються пелюстки троянд. Тепер залишається лише посипати їх цукром і залишити висихати на непромокаючому папері. Зазвичай пелюстки повністю підсихають і стають готовими до вживання через добу. Надалі їх можна використовувати як декор для різних кондитерських виробів (тортів та тістечок), а також як окремий десерт.

Зберігати зацукровані пелюстки можна близько року, але, щоб вони зберігали свої властивості, необхідно скласти їх в закриту коробочку, перекладаючи кожен шар пергаментом. Що стосується хризантеми, з неї можна приготувати смачний і корисний салат. Крім склянки цих квіток знадобиться також цибулина середнього розміру, трохи кропу, чверть чайної ложки лимонної кислоти і рослинне масло для заправки. Квіти шинкують, цибулю і зелень нарізаються, все перемішується, додається лимонна кислота, салат заправляється олією і ще раз перемішується. Використовується даний кулінарний витвір як гарнір до м'ясних страв.

Добавити коментар


Захисний код
Обновити